Agoureleo

2024

Olivolja när den är som finast

Lägg Agoureleo på minnet. Det är en alldeles speciell olivolja. Så speciell att den bara finns i begränsad upplaga. Det är nämligen den första skörden av grekisk olivolja. Och faktiskt den enda nyskördade olivoljan som kommer från just Grekland.
Agoureleo Olivolja
Agoureleo grekisk olivolja 2024

Nyskördad och gårdspressad olivolja

I slutet av oktober råder det febril aktivitet på Mantzavinos gård i Agios Konstantinos. Då är det dags att skörda årets första oliver. Oliverna plockas för hand och pressas på gården inom endast två timmar. Resultatet är en olivolja som bjuder på en doft av nyslagen äng och en tydlig pepprig smak. Perfekt att ringla på mat eller att doppa ett färskt bröd i.

Grönt fett, rätt fett

Det är ingen hemlighet att olivolja sägs ha många hälsofördelar. Olivolja innehåller till största delen omättat fett, men det är inte bara olivoljans fina fettkvalitet som har hälsokopplingar. Den sägs också innehålla antioxidanter som bromsar åldrandet och vitaminer som A, D, K och E. Och ska man tro på experterna så är nyskördad olivolja den som har allra mest antioxidanter. För gröna oliver innehåller mer polyfenoler – ett organiskt färgämne med stark antioxidant verkan.

Ju lägre syrehalt, desto bättre kvalitet

Man skulle kunna säga att Agoureleo är en extra extra fin virgin-olja. Men nu finns det tyvärr ingen sådan klassificering. För att en olja ska klassas som extra virgin krävs en syrehalt på maximalt 0,8 %. Graden av syra är en av de viktigaste parametrarna för att klassificera kvaliteten på oljan. Agoureleo har endast en syrehalt på 0,2 %. Men vad är syrehalt egentligen? Det har absolut inget med surhet att göra utan syftar på mängden fria fettsyror. Bra att veta så att det inte blir några missförstånd, eller hur?

Agoureleo

2024

Dyker endast upp en gång per år

Endast tillgänglig en går per år

Laddad med härlig smak

Fullproppad med fruktig arom

Missa inte denna unika olja

Köp nu för att inte missa chansen!

Nyfiken?
Följ oss på socialamedier