GODA GREKISKA RÖROR

Grekland – rörornas land!

I Grekland och på Cypern är maten och gemenskapen en mycket viktig del av livet. Man samlas ofta runt mat för att dela på goda smakupplevelser. Vi brukar säga att det ska vara enkelt att dela det goda. Så det är bara att doppa ditt pitabröd i tzatziki, eller din gurkstav i hummus. Rörorna passar till allt och kan ätas som dip till bröd, eller som tillbehör till grönsaker, fisk eller kött.

en fava-orit i grekland

VAD ÄR FAVA?

Fava är en hummus-liknande röra som är lika självklar som Tzatziki i det grekiska köket, och på Santorini är Fava den lokala stoltheten. Röran är gjord på gula delade ärtor, olivolja och citron. 

Den serveras ofta ljummen, toppad med karamelliserad lök och kapris. God både som förrätt och som tillbehör till oftast grillad fisk eller bläckfisk.

ÄR FAVA SAMMA SAK SOM FAVABÖNOR?

FAVA är inte samma sak som favabönor även om de delar samma namn. Fava är namnet på den grekiska röran medans favabönor är gröna med en helt annan smak. Vår grekiska Fava är gjord på gula delade ärtor och tillhör linsfamiljen.

Rik på protein och fibrer och passar perfekt även för veganer. I Grekland har delade ärtor använts sedan antiken och det sägs att baljväxter odlades i Grekland så tidigt som 6000 f.Kr. och att det var vanligt att det såldes ’ärtsoppa’ gjord på gula delade ärtor på Atens gator.

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ FAVA OCH HUMMUS

Fava är gjord på gula delade ärtor och smakar mer som en len linsröra med citronsmak medans vår Hummus är gjord på kikärtor.

Vår Fava är oemotståndligt god med sin lena och krämiga konsistens och tillagad på en hög andel gula delade ärtor – hela 87% och självklart fri från konserveringsmedel.

”Gula delade ärtor är inte så vanliga i det svenska köket, men mycket vanligt i det indiska köket som i dahl-soppor och grytor. ”

HTIPITI – HET FETAOSTRÖRA!

Greklands kändaste röra är tzatziki med det finns så mycket mer att upptäcka, som Htipiti – en fetaoströra med extra sting, gjord på fetaost såklart, grekisk yoghurt, röd grillad paprika och chili. Ett riktigt gott tillbehör till det mesta men extra god till grillat och bröd.

FONTANAS HTIPITI

Vår Htipiti är en fetaoströra med ordentlig kick av chili, gjord på en hög andel fetaost (57%), grekisk yoghurt och grillad röd paprika. Självklart är den fri från konserveringsmedel.

HUR UTTALAR MAN HTIPITI?

Låt dig inte skrämmas av både uttal och stavning, även om denna röra är rena rama grekiskan! Htipiti uttalas ”chtipiti” – lite som om när man ska spotta ut något som sitter fast i halsen.