GREKISK OLIVOLJA

Kanske den bästa i världen

Fontanas Extra Virgin olivolja är den finaste av oljor och kommer från den allra första pressningen av oliverna. För att få heta Extra Virgin måste oljan ha en syrahalt som understiger 0,8 % . Fontanas extra virgin olivoljor är pressade från grekiska oliver och har en syrahalt under 0,5%. Njut av grekisk olivolja varje dag. Välmåendet får du på köpet. Våra produkter hittar du här.

Fontanas Extra Virgin olivolja är den finaste av oljor och kommer från den allra första pressningen av oliverna. För att få heta Extra Virgin måste oljan ha en syrahalt som understiger 0,8 % . Fontanas extra virgin olivoljor är pressade från grekiska oliver och har en syrahalt under 0,5%.
Njut av grekisk olivolja varje dag. Välmåendet får du på köpet. Våra produkter hittar du här.

För minst 6 000 år sedan växte olivträd vilt och frodigt på det grekiska fastlandet och i den grekiska övärlden. Folket som levde där upptäckte tidigt värdet av det knotiga trollika trädet och började dyrka det som heligt – ett träd som man absolut inte fick bränna eller hugga ner.

Världens äldsta olivträd som växer på Kreta sägs nu vara över 3000 år. Olivträd som trivs blir gärna flera tusen år, vilket betyder att det finns en sannolikhet att vi i dag kan äta frukter från samma olivträd som Sokrates och Platon gjorde. Själva hantverket och processen att framställa olivolja är extremt viktigt. Det visste grundaren av Fontana Food, Frixos Papadopoulous redan när han såg ambitionen i sina föräldrars ögon.

Att olivolja är hälsosamt är känt sedan länge. Redan på 900-talet f Kr var dessutom olivolja en högt prisad vara som på den tiden mest brukades till hälsofrämjande kroppsvård. Det är inte för inte att det kallas det flytande guldet!

extra-virgin-olivolja-med-brod

VARFÖR OLIVOLJA?

Produktens rika innehåll av enkelomättat fett och unika innehåll av polyfenoler och antioxidanter gör olivoljan till ett riktigt bra och hälsosamt alternativ. Olivolja har störst andel enkelomättat fett vilket främjar hälsan. Det ligger också i linje med Fontanas ambition att kunna erbjuda enkla, nyttiga och näringsrika produkter. Det ska inte vara komplicerat att vara hälsosam.

På Kreta konsumerar man mest olivolja, det sägs att det är så mycket som 40 liter per person och år. Befolkningen där har också en mycket hög medellivslängd som sägs bero på den klassiska Medelhavskosten som består av Extra Virgin olivolja, kött med låg fetthalt, frukt och grönsaker.

Grekerna lärde sig tidigt att odla, skörda och kallpressa oliverna till en välgörande gyllene dryck. Trots maktskiften, stormar och krig genom åren har traditionen att ta hand om sitt olivträd för bästa skörd alltid gått vidare från generation till generation. Att producera olivolja sitter djupt i generna hos det grekiska folket – att ha ett olivträd i sin trädgård är som att ha en skatt. Det är därför naturligt att grekerna konsumerar mest olivolja i världen per person.

Det är precis det arvet som Fontana tar vara på och berikar den svenska kosten med. Frixos hyllar också traditionen och seden med att handla med olivolja.

Fontana hämtar sin olivolja från olika regioner i Grekland, från Halkidiki i norr till Kreta i söder som alla har sin egna unika smak präglad av skiftande väderförhållanden. På så sätt har olivolja, liksom viner sin årgångsstatus. Det vet inte minst Frixos som doftar och smakar av olivoljor såsom en vinkännare. 

DEN FAMILJÄRA STÄMNINGEN VID SKÖRDEN

Att skörda oliver är en kärleksfull och noggrann process. Skörden är både en glädjefull och en arbetssam tid. Det är något som många greker ser fram emot varje år.

För att undvika att oliven skadas lägger man ut nät under träden. Försiktigt slår arbetslagen på grenarna med käppar, men inte så att träden tar skada. Oliverna rensas sedan från kvistar och löv före tvättning. När oliverna kommer till kvarnen pressas de sedan till jungfruolja inom 24 timmar. Hela oliven med kärna används i pressningen. Därefter centrifugeras vatten och olivfruktsrester bort innan en stolt olivolja tappas upp på flaska.

Det märks att det sitter i blodet när Frixos med stolthet kan säga att han är en del av grekernas tusentalsåriga arv med traditionen att odla och pressa oliver enligt gamla metoder.

Olivoljan pressas till flytande guld av utvalda och handplockade oliver till vår familj, till vänner och konsumenter och det är unikt att över en halv miljon greker ser olivproduktion som sitt livsverk.

VISSTE DU ATT

”Redan de gamla grekerna” är ett talesätt som definitivt stämmer in på olivolja. För 3 000 år sedan förstod man att olivolja var välgörande. Under 900-talet f Kr blev olivolja en värdefull vara i Grekland. På den tiden användes den mestadels till kroppsvård.

De första kulturerna att börja odla olivolja tros ha börjat i Grekland under Mineoan-perioden på Kreta för 4 000 år sedan. Då var Mineoan en högt stående kultur, innan barbarer skövlade samhället. Men olivträden stod stadigt och fortsatte bära frukt.

Enligt gammal grekisk mytologi fick guden Athena en olivkvist i present i samband med de gamla olympiska spelen – som en gåva från gudarna. Vinnarna av tävlingarna belönades dessutom med ett krus (amphora) fyllt med olivolja.

Grekland rankas trea som producent, men konsumerar i särklass mest liter per år (cirka 20 liter, att jämföra med Sverige som får i sig cirka 0,75 l). På Kreta sägs det att man konsumerar upp till hela 40 liter per år, mest i världen!

" Alla utvalda oliver och olivoljor inom Fontanas grekiska sortiment håller högsta kvalitet. Det garanterar en utsökt och hälsosam olja. "