Enligt Livsmedelsverket ska kylen helst vara inställd på +4° och frysen på -18°. När maten är ordentligt kyld håller den längre.
Upp till 40 procent av frukt och grönsaker säljs inte i våra vanliga matbutiker för att de anses vara för fula, ha fel storlek eller vara missfärgade – trots att innehållet oftast är detsamma. Nu säljer allt fler butiker personliga grönsaker och frukter, och små gurkor och ojämna paprikor syns inte bara i odlarnas gårdsbutiker. Hjälp utvecklingen framåt genom att visa butikerna att det är innehållet som räknas.
“>Gillar du oliver? Spara olivspadet och använd det som smaksättare! Olivspad är en blandning av vatten, salt och vinäger som med tiden också får smak av oliverna. Istället för att hälla ut spadet i vasken kan du låta det tillföra syra och umami till soppor, pastasåser, äggröra och hummus. Man kan också låta en skvätt koka med i pasta- eller risvattnet. Mindre matsvinn, mycket godare tillbehör.
Genom att planera och inventera går det att spara in en hel del svinn. Det som inte kan användas eller är förbrukat, som kaffesump och bananskal, är det som ska komposteras. När det gäller kompostering har varje kommun sina riktlinjer, kolla upp dem så att du vet vad som gäller hos dig.
Maten runt Medelhavet utgår ofta från grönsaker, baljväxter, olivolja och gott bröd. Det är en bra grund att bygga sin matlagning på, både med tanke på klimatet och hälsan. Att äta många smårätter istället för en huvudrätt gör det också enklare att ta tillvara rester och därmed minska matsvinn. Gårdagens tzatziki och peperoni till grillspetten blir perfekta tillbehör även till dagens vegetariska biffar eller falafel. Biffarna som blir över kan man äta i wraps till en soppa gjord på grönsaksresterna. Och så vidare. Här kommer några härliga matsvinnsrecept som vi har fått låna av våra vänner, kokboksförfattarna Giovanna Torrico och Amelia Wasiliev. Recepten är redigerade, anpassade till en svensk vardag. Hela boken hittar du här. Mer matinspiration hittar du här
Hushållen står för den största delen matavfall, och om man ser till hur mycket av det som beräknas vara ätbar mat ligger siffran på 28 %. Det innebär att en dryg tredjedel av all mat vi slänger är ätbar. Den största delen av det vi slänger är mat som passerat bäst-före-datum – mat som ofta smakar alldeles utmärkt och gör gott i kroppen även efter det.
Som statistiken visar slängs ungefär 45 kilo ätbar mat per person och år. 45 kilo matsvinn per person och år! Ta in den siffran.
Mängden mat som slängs varierar beroende på livsmedel. Nästan hälften av alla rotfrukter och knölar slängs. Men att en dryg femtedel av allt kött som produceras slängs är minst lika anmärkningsvärt med tanke på vilka resurser som krävs för att få fram det.
Frukt och grönsaker: 1 400 miljoner ton produceras och 46 procent slängs
Spannmål:1 200 miljoner ton produceras och 29 procent slängs
Rotfrukter och knölar: 600 miljoner ton produceras och 46 procent slängs
Mejeriprodukter: 841 miljoner ton produceras och 17 procent slängs
Kött: 352 miljoner ton produceras och 21 procent slängs
Baljväxter och fröoljor: 227 miljoner ton produceras och 22 procent slängs
Fisk och skaldjur: 63 miljoner ton produceras och 35 procent slängs
Det finns mycket man som enskild individ kan göra för att minska det egna matsvinnet, men det absolut viktigaste är att planera och att ta hand om maten du har hemma.
Försök att inte göda ditt dåliga samvete, utan att göra det bästa du kan i den situation du är. Det är aldrig för sent att börja en ny god vana. Lycka till med restfesterna!
Vill du ha finfina erbjudanden? Eller veta när nya produkter lanseras? Prenumerera på vårt nyhetsbrev så har du alltid koll på det senaste från medelhavsköket.
Tack för att du väljer Fontanas produkter! Detta är maten jag har vuxit upp med och jag hoppas att den ska få leva vidare i ditt kök.
LOIZOS PAPADOPOULOS
Copyright © 2023 Fontana
RECEPT
Produkter
HITTA OSS PÅ
BRA ATT VETA
SEKRETESS
OM FONTANA