Enligt Livsmedelsverket ska kylen helst vara inställd på +4° och frysen på -18°. När maten är ordentligt kyld håller den längre.
Upp till 40 procent av frukt och grönsaker säljs inte i våra vanliga matbutiker för att de anses vara för fula, ha fel storlek eller vara missfärgade – trots att innehållet oftast är detsamma. Nu säljer allt fler butiker personliga grönsaker och frukter, och små gurkor och ojämna paprikor syns inte bara i odlarnas gårdsbutiker. Hjälp utvecklingen framåt genom att visa butikerna att det är innehållet som räknas.
“>Gillar du oliver? Spara olivspadet och använd det som smaksättare! Olivspad är en blandning av vatten, salt och vinäger som med tiden också får smak av oliverna. Istället för att hälla ut spadet i vasken kan du låta det tillföra syra och umami till soppor, pastasåser, äggröra och hummus. Man kan också låta en skvätt koka med i pasta- eller risvattnet. Mindre matsvinn, mycket godare tillbehör.
Genom att planera och inventera går det att spara in en hel del svinn. Det som inte kan användas eller är förbrukat, som kaffesump och bananskal, är det som ska komposteras. När det gäller kompostering har varje kommun sina riktlinjer, kolla upp dem så att du vet vad som gäller hos dig.