I love feta hero bild

ALLT BLIR GODARE MED VÅR FETA

Att allt blir bättre med feta är självklart i Grekland där den älskade osten finns på matbordet varje dag. Från frukostkompis till brödet och oliverna, till middagens gratänger, såser och sallader. Att strössla feta över maten kan lyfta en råvara eller rätt till helt nya (och oväntade) höjder. Eller vad sägs om smulad feta på ugnsgratinerad falukorv, spetskål eller pommes?

En äkta fetaost har en fin balans av sälta och syrlighet och passar därför till det mesta. Att konsistensen dessutom varierar från fast till lätt krämig, beroende på sort, gör vår feta ännu mer användbar och älskad i köket!

RECEPT MED FETAOST

Fetaosten hamnar oftast i en sallad av gammal vana, och även om det är en klassiker man aldrig tröttnar på så kan det vara spännande att testa något nytt. Här hittar du såväl hemligheter från det grekiska köket som kreativa nyheter med vår älskade fetaost – helt nya recept, men även gamla godingar.

TIPS & INSPIRATION

VARFÖR ÄR VITOST INTE FETA?

För att få kallas för fetaost måste osten vara både producerad och packad i Grekland, men även tillverkad enligt en speciell metod. Fetaosten är faktiskt ursprungsskyddad och Grekland har ensamrätt på namnet Feta. Vit- eller salladsost har mindre smak och tillverkas av komjölk, till skillnad från fetaosten som innehåller både får- och getmjölk.

Alla Fontanas fetaostar är gjorda i Elassona i norra Grekland där får och getter strövar fritt i Olympiabergets sluttningar. Med kärlek och respekt för djur och natur tar vi tillvara på områdets unika förutsättningar till att skapa en förstklassig, traditionell Fetaost.

VISSTE DU ATT…

1. man kan göra ett ”overnight feta test” och se vilken ost som är äkta feta? Låt ostarna du vill testa stå framme över natten. Den som släpper ifrån sig minst vatten är troligen en äkta, grekisk fetaost.
2. man kan panera, ugnsbaka och grilla fetaost? Testa att panera osten i ägg och vetemjöl, vänd i sesamfrön, stek och ringla över honung. Servera som en överraskning på ostbrickan!
3. det produceras hela 97 000 ton fetaost i Grekland per år och att tillverkningen sysselsätter runt 200 000 personer i landet?
4. svenskar äter mer fetaost än italienare, fransmän och amerikaner?

FÖR FLER TIPS & INSPIRATION OM FETA
FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER!