Search

BJUD PÅ

RESTFEST

Vi gillar alla typer av fester. Men den bästa är ändå restfesten – gott, billigt och planetvänligt. Kan det bli bättre? Vårt bästa restfest-tips är att göra en pizza. Med inspiration, fix och trix så du kan rädda mat, plånbok och planet samtidigt som du njuter. Det har aldrig varit godare att göra en god sak!

Pizzainspiration

Bara fantasin stoppar dig. Allt (ja, nästan i alla fall) kan vara på en pizza. Syna kylskåp och skafferi, vad är det som väntar på att hamna på din pizza? Innan du börjar, välj dock en pizzabotten värd namnet. Till exempel Fontana.

JULBORDSPIZZA

Trött på julbord, varma rätter och kallskuret? Samla allt i kylskåpet och lyxa till det med en riktigt restfestpizza! En överraskande god kombination med hummus, oliver, påron, fikon och lönnsirap. Toppa med flingsalt – homerun!

NATHALIE SPJÄLLE

@foodbynatta

SÖT SÖT SALT

Vid jul är det alltid något kvar. Halvt, helt eller en bortglömd låda. Med överbliven brysselkål, granatäpple, fikon, fetaost och grekisk yoghurt samt en trött kruka mynta blev det dock en stenugnsbakad pizza med karamelliserad brysselkål och fetaostcreme som kombinerar salt och sött till perfektion.

MAGGIES SKAFFERI

@maggiesskafferi

Snabba pizzasnittar

Under jul har det stökats och handlats. Trött på att allt tar tid? På endast 10 MINUTER kan du slänga ihop familjens nya favoriträtt, chili cheese pizzasnittar. En kommande klassiker som funkar vid jul, nyår och hela året runt. Det kan aldrig bli för mycket ost, eller hur?

Kalorismart

@kalorismart

PizzaNAMN

Man tager vad man haver. Så sant som det är sagt, för dina rester kan bli en drömpizza! Töm kylen och släng ihop en halv burk oliver, mixa med pesto och överbliven ruccola och vips, magi som jag gjorde. Smidigt, enkelt och barnsligt gott.
TIPS: Häll lite olivolja på kanten, då blir den extra krispig.

Zofias kök

@zofias_kok

Restfix och trix

Pizza EXTRA ALLT

Varför välja en restfestpizza när du kan skapa tre? Eller hur många du vill. Jag plockade ut det rester jag hade i kylen och skapade tre supergoda pizzor att inspireras av, eller testa rakt av. Vilken gillar du?

Cravingsstockholm

@Cravingsstockholm

Cheesus, vad gott!

Enklaste sättet att piffa upp gamla rätter är att riva lite ost och gratinera till en knaprig yta. Halloumi och Grilloumi är perfekta rivostar. Prova får du se!

Gör torrt och tråkigt bröd roligt

Inspireras av italiensk brödsallad, panzanella, med en grekisk twist. Skär bröd i grova bitar och lägg i en skål. Häll på mild olivolja, som Fontana Originalet och vinäger. Blanda och låt dra 30 minuter. Ta sallad, tomat, gurka och rödlök och lite ensamma oliver och fetaost. Toppa med bröd!

Älskade knöl!

Det blir alltid potatis över. En bra räddning är att ugnsrosta dem! Lägg potatisen i en form och ringla över olivolja. Strö över salt, peppar, timjan. In i ugnen i ca 30 minuter. Resultatet: En härlig potatis som är mjuk på insidan, krispig på utsidan.

Direkt från TikTok: pastachips

Överbliven penne kan kännas tråkig. Men nu finns pastachipsen på Tiktok! Värm ugnen till 225° och lägg pasta på en plåt. Strö över kryddor och finriven ost. Ringa över olivolja och blanda väl. In i ugnen, ca 25 minuter. Servera med fetaoströra!

Ge nytt liv till frukt och grönt

Frukt och grönsaker som är trista ska in i frysen. Skär upp och frys in i lådor eller påsar. Grönsakerna mår bäst av att kokas lätt och kylas ner i ett isbad innan. Perfekt för smoothie eller gryta!

Pigga upp trött sallad

Börjar salladen se hängig ut? Lägg den i ett kallt vattenbad så piggnar den till.

Rädda det med en omelett

Rädda det som räddas kan är vår filosofi. Även om du bara har pyttelite skinka, pasta eller ost så är det perfekt innehåll för en omelett.

Aubergine söker trevligt sällskap!

Du har aubergine som tappar stinget, din bror har kvar köttfärssås, bästa kompisen tomat och fetaost. Tillsammans har ni grekisk husmanskost! Smakrika auberginerullader med köttfärssås och tomatsalsa. Dela på resterna så har ni en god anledning att ses. Eller kanske en gruppchatt med godbitar från kylen och skafferiet som vill ha sällskap. Gott och trevligt!

Varje år slänger vi i Sverige 37 kg ätbar mat och dryck per person

Världens totala mängd matsvinn skulle kunna föda två miljarder människor

Nästan hälften av alla rotfrukter och knölar hamnar i soptunnan

Med 5 kg matavfall kan en personbil köra nästan 10 km

Nyfiken?

Följ oss på socialamedier

BJUD PÅ

RESTFEST

Vi gillar alla typer av fester. Men den festen som får vårt hjärta att slå lite extra är ändå restfesten. Det är tre önskningar i en: gott, billigt och planetvänligt. Kan det bli bättre? Vårt bästa restfest-tips är pizza. På en pizza kan man nästan ha vad som helst. Med ost på toppen blir det ….ja, helt enkelt toppen. Fast det finns massor av annat smart som du kan göra för att rädda resterna. Därför ger vi dig goda både god pizzainspiration samt fix och trix så att du kan bjuda på restfest och rädda mat, plånbok och planet samtidigt som du njuter. Det har aldrig varit godare att göra en god sak.

Pizzainspiration

Här är det i stort sett bara fantasin som sätter gränserna. Vi har sagt det förut: du kan nästan ha allt på en pizza (ja, nästan i alla fall). Så öppna kylskåpet och syna skafferiet – vad är det som ligger och väntar på att hamna på en pizza? Men innan du börjar experimenterandet har vi en sak att säga. Välj en pizzabotten värd namnet. Som till exempel en med namnet Fontana.

JULBORDSPIZZA

Trött på julbord, varma rätter och kallskuret? Samla allt i kylskåpet och lyxa till det med en riktigt restfestpizza! En överraskande god kombination med hummus, oliver, påron, fikon och lönnsirap. Toppa med flingsalt – homerun!

NATHALIE SPJÄLLE

@foodbynatta

SÖT & SALT

Vid jul är det alltid något kvar. Halvt, helt eller en bortglömd låda. Med överbliven brysselkål, granatäpple, fikon, fetaost och grekisk yoghurt samt en trött kruka mynta blev det dock en stenugnsbakad pizza med karamelliserad brysselkål och fetaostcreme som kombinerar salt och sött till perfektion.

MAGGIES SKAFFERI

@maggiesskafferi

Snabba pizzasnittar

Under jul har det stökats och handlats. Trött på att allt tar tid? På endast 10 MINUTER kan du slänga ihop familjens nya favoriträtt, chili cheese pizzasnittar. En kommande klassiker som funkar vid jul, nyår och hela året runt. Det kan aldrig bli för mycket ost, eller hur?

Kalorismart

@kalorismart

Favorit PIZZAn

Man tager vad man haver. Så sant som det är sagt, för dina rester kan bli en drömpizza! Töm kylen på julskinka, grilloumi och kronärtskocka och skapa din favorit. Smidigt, enkelt och barnsligt gott.

TIPS: Häll lite olivolja på kanten, då blir den extra krispig.

Zofias kök

@zofias_kok

Pizza EXTRA ALLT

Varför välja en restfestpizza när du kan skapa tre? Eller hur många du vill. Jag plockade ut det rester jag hade i kylen och skapade tre supergoda pizzor att inspireras av, eller testa rakt av. Vilken gillar du?

Cravingsstockholm

@Cravingsstockholm

Restfix och trix

Cheesus, vad gott!

Enklaste sättet att piffa upp gamla rätter är att riva lite ost och gratinera till en knaprig yta. Halloumi och Grilloumi är perfekta rivostar. Prova får du se!

Gör torrt och tråkigt bröd roligt

Låt dig inspireras av den italienska brödsalladen panzanella, men med en grekisk twist. Skär brödet i grova bitar och lägg i en skål. Häll på en mild olivolja, så som Fontana Originalet, och vinäger. Blanda väl och låt dra i 30 minuter. Ta lite överbliven sallad, skär några tomater, skiva gurk- och rödlökssnuttar, strö över några ensamma oliver och lite fetaost. Ha brödet på toppen!

Älskade knöl!

Det verkar vara en naturlag att det alltid blir några potatisar över. Ugnsrosta dem och du kommer älska den fina knölen ännu mer. Lägg potatisen i en form. Ringla över rikligt med olivolja. Strö över salt, peppar, timjan. Skjuts in i ugnen i cirka 30 minuter. Resultatet är en härlig potatis som är mjuk på insidan och krispig på utsidan. Precis som man vill ha den!

Direkt från TikTok: pastachips

Överbliven penne kan kännas tråkigt. Fast det var innan pastachipsen dök upp på TikTok. Värm ugnen till 225°, lägg pastan på en plåt. Strö över kryddor och finriven ost, gärna en ostkant. Ringla över olivolja och blanda väl. In i ugnen i cirka 25 minuter. Fetaoströra är smarrigt till.

Ge nytt liv till frukt och grönt

Frukt och grönsaker som börjar se trista ut hör hemma i frysen. Frukterna är det bara att skära upp och frysa in i lådor eller påsar. Grönsakerna däremot brukar må bra av att kokas lätt och kylas ner i isbad innan de blir nedfrysta. Perfekt för smoothie eller gryta!

Pigga upp trött sallad

Börjar salladen se hängig ut? Lägg den i ett kallt vattenbad så piggnar den till.

Rädda det med en omelett

Rädda det som räddas kan är vår filosofi. Även om du bara har pyttelite skinka, pasta eller ost så är det perfekt innehåll för en omelett.

Aubergine söker trevligt sällskap!

Du har aubergine som börjar tappa stinget, din bror har kvar av torsdagens köttfärssås, din bästa kompis har några tomater och en bit fetaost. Vad har ni då? Jo, god grekisk husmanskost i form av auberginerullader med köttfärssås och tomatsalsa. Dela på resterna så har ni en riktigt god anledning att ses lite oftare. Kanske kan ni skapa en gruppchatt och posta vad ni har för godbitar i kylen och skafferiet som söker gott sällskap. Vi lovar det kommer både bli gott och trevligt!

Varje år slänger vi i Sverige 37 kg ätbar mat och dryck per person

Världens totala mängd matsvinn skulle kunna föda två miljarder människor

Nästan hälften av alla rotfrukter och knölar hamnar i soptunnan

Med 5 kg matavfall kan en personbil köra nästan 10 km

Nyfiken?

Följ oss på socialamedier