Gott att veta om Feta

GOTT ATT VETA
OM FETA

FONTANAS FINA FETA

Feta är en traditionell grekisk ursprungsskyddad
ost. Av de sorter som finns att välja mellan i
Sverige tycker vi att Fontanas är både bäst och
godast. Vill du veta varför?

•  Mjölkråvaran är av högsta kvalitet och kommer från gårdar och byar runt Olympusberget, där får och getter strövar fritt i den frodiga grönskan.

• På berget växer ca 120 olika växter som bidrar till mjölkens särskilda smakkaraktär.

• Osttillverkningen börjar inom 24 timmar efter mjölkning.

• Vår feta innehåller vegetabiliskt ystenzym.

I LOVE FETA

Det är lätt att älska grekisk sallad.
Men feta kan lyfta smaken på så mycket mer

NATURELL

Har du provat den syrliga
osten till vattenmelon?
Gör det.

Fetaost med olivolja och oregano

SOM EN EGEN
LITEN RÄTT:

Lägg osten på ett fat.
Ringla olivolja och strö
oregano över

SMULAD I DEG/SMET

Ge focaccia eller
lammfärs- och grönsaksbiffar mer karaktär.

SOM RÖRA

Mosa osten med olivolja
och blanda med
goda grönsaker och
kryddor.

STEKT

Man kan steka fetaost!
Gör det fort, på medelhög värme. Jättegott.

SMULAD OVANPÅ

Sätt smak på tacos,
pizza, gratäng
eller sallad. Eller
soppa!

PANERA

Panera fetaosten och
stek. Toppa med
grekisk honung.

UGNSBAKAD

Baka feta i folie med
olivolja. Oliver och grillad
paprika gör sig bra i
paketet.

SMAKKOMPISAR

ROTFRUKTER I UGN • ROSMARIN • BASILIKA • MYNTA • CITRON • OLIVOLJA • GRILLADE GRÖNSAKER MARINERAD KRONÄRTSKOCKA • LAMM • OLIVER • TOMAT I ALLA FORMER

Feta Tiktok Pasta

5 FAKTA OM FETA

• Fetaost är alltid grekisk och
ursprungsskyddad sedan 2007.

• Salladsost är inte feta. Det är en vit
ost gjord enbart på komjölk.

• Fetaost görs av får- och getmjölk och
lagras 2-3 månader.

• Bara sju regioner i Grekland får
tillverka feta.

• Fetaostens dag firas den 15 oktober!

HUR SMAKAR OCH
KÄNNS EN BRA FETA?

• Ostens konsistens varierar från fast till
lätt krämig. Den är lätt att bryta i bitar och
smula.

• Texturen kategoriseras som hård,
medium eller mjuk. Hårdheten beror på
behandlingsprocess och fetthalt. Fetthalten
varierar mellan 21 och 24%.

• Smaken är lätt syrlig med viss sälta.
Doft och arom kommer av mjölken och
bakteriekulturen.

• Fontanas feta har fått mogna och blivit
fast. Många fetaostar innehåller över”ödig
fuktighet.

Fontana Äkta Grekisk Salad

HUR GÖR MAN FETAOST?

1

Mjölka

Får- och getmjölken får hämtas max 6 mil från gården.

3

Koagulera

Bakteriekultur och vegetabiliskt ystenzym tillförs och sätter igång koagulerings-
processen.

5

Lagra fuktigt

Efter 2–3 dagar läggs osten i behållare med saltlag och transporteras till svala lagringskammare med hög luftfuktighet. Här lagras osten i 10–15 dagar.

7

Packa och skicka

Osten packas och levereras.

1

Mjölka

Får- och getmjölken får hämtas max 6 mil från gården.

2

Pastörisera

Värm till 72°C, kyl till 35°C.

3

Koagulera

Bakteriekultur och vegetabiliskt ystenzym tillförs och sätter igång koaguleringsprocessen

4

Salta

Formarna töms och osten placeras i ek- eller metallbehållare där den saltas i omgångar

5

Lagra fuktigt

Efter 2–3 dagar läggs osten i behållare med saltlag och transporteras till svala lagringskammare med hög luftfuktighet. Här lagras osten i 10–15 dagar.

6

Lagra kallt

Osten placeras i kylrum och lagras i minst 60 dagar.

7

Packa och skicka

Osten packas och levereras.

2

Pastörisera

Värm till 72°C, kyl till 35°C.

4

Salta

Formarna töms och osten placeras i ek- eller metallbehållare där den saltas i omgångar.

6

Lagra kallt

Osten placeras i kylrum och lagras i minst 60 dagar.