Feta är en traditionell grekisk ursprungsskyddad
ost. Av de sorter som finns att välja mellan i
Sverige tycker vi att Fontanas är både bäst och
godast. Vill du veta varför?
• Mjölkråvaran är av högsta kvalitet och kommer från gårdar och byar runt Olympusberget, där får och getter strövar fritt i den frodiga grönskan.
• På berget växer ca 120 olika växter som bidrar till mjölkens särskilda smakkaraktär.
• Osttillverkningen börjar inom 24 timmar efter mjölkning.
• Vår feta innehåller vegetabiliskt ystenzym.
Det är lätt att älska grekisk sallad.
Men feta kan lyfta smaken på så mycket mer
Har du provat den syrliga
osten till vattenmelon?
Gör det.
Lägg osten på ett fat.
Ringla olivolja och strö
oregano över
Mosa osten med olivolja
och blanda med
goda grönsaker och
kryddor.
Man kan steka fetaost!
Gör det fort, på medelhög värme. Jättegott.
Sätt smak på tacos,
pizza, gratäng
eller sallad. Eller
soppa!
Panera fetaosten och
stek. Toppa med
grekisk honung.
Baka feta i folie med
olivolja. Oliver och grillad
paprika gör sig bra i
paketet.
• Fetaost är alltid grekisk och
ursprungsskyddad sedan 2007.
• Salladsost är inte feta. Det är en vit
ost gjord enbart på komjölk.
• Fetaost görs av får- och getmjölk och
lagras 2-3 månader.
• Bara sju regioner i Grekland får
tillverka feta.
• Fetaostens dag firas den 15 oktober!
• Ostens konsistens varierar från fast till
lätt krämig. Den är lätt att bryta i bitar och
smula.
• Texturen kategoriseras som hård,
medium eller mjuk. Hårdheten beror på
behandlingsprocess och fetthalt. Fetthalten
varierar mellan 21 och 24%.
• Smaken är lätt syrlig med viss sälta.
Doft och arom kommer av mjölken och
bakteriekulturen.
• Fontanas feta har fått mogna och blivit
fast. Många fetaostar innehåller över”ödig
fuktighet.
Vill du ha finfina erbjudanden? Eller veta när nya produkter lanseras? Prenumerera på vårt nyhetsbrev så har du alltid koll på det senaste från medelhavsköket.
Tack för att du väljer Fontanas produkter! Detta är maten jag har vuxit upp med och jag hoppas att den ska få leva vidare i ditt kök.
LOIZOS PAPADOPOULOS
Copyright © 2023 Fontana
RECEPT
Produkter
HITTA OSS PÅ
BRA ATT VETA
SEKRETESS
OM FONTANA