OLIVOLJAN SOM KAN ALLT!

Säg hej till vår nya, grekiska superhjälte – ONE! I Grekland har vår fina plåtburk många (betydligt större) släktingar, men där använder man också 25 liter olivolja per person och år. I Sverige använder vi 1 liter. Så kan vi väl inte ha det? Därför vill vi nu presentera ONE för dig, Sveriges nya vardagsolja. Förbered dig på att bli förvånad, du kommer nämligen märka att ONE kan användas till precis allt – från stekning till bakning!

BYT UT SMÖRET – BAKA MED ONE

I Sverige bakar vi med smör. Men runt hela Medelhavet bakar man oftast med olivolja. Med ONE vill vi visa dig (den grekiska) vägen till ett nytt sätt att baka, och varför inte börja med en himmelskt god sockerkaka? Denna fylliga och smakrika kaka kommer garanterat bli en fika-snackis när du avslöjar den hemliga ingrediensen!

SAFTIG CITRONKAKA

Din inköpslista, 4 dl vetemjöl, 2,5 dl socker, 1 dl ONE olivolja, 3 dl havredryck, 3 tsk bakpulver
1 nypa salt, 2 tsk vaniljsocker, 1 tsk citron zest Glasyr: 2 dl florsocker, 2 tsk citronsaft

TILLAGNING

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, socker, vaniljsocker, citronskal, salt och bakpulver. Blanda ner olivoljan och havredrycken. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i ca 35-40 minuter. Prova att sticka ner en sticka i kakan för att se om den är klar. Ta ut och låt svalna. Blanda glasyren och häll på kakan.

VEM RYKER FÖRST?

Visste du att rykpunkten för olivolja är 216 °C och 177 °C för smör? Så myten om att man inte kan steka i olivolja är helt osann. Testa själv!

SMÅ MEN STORA I SMAKEN

KORONEIKI

Koroneiki är en liten, men välfylld oliv som härstammar från Kalamataregionen i södra Grekland. Robust, intensiv och fruktig i smaken, precis som en äkta grekisk oliv ska vara.

AMFISSA

En klassisk bordsoliv, som odlas och handplockas i olivlundarna runt Delfi i Grekland. Naturligt fyllig och fruktig olivsmak, med ett rikt och hälsosamt fettinnehåll.

HEJA PLÅTBURKEN!

Olivolja trivs bäst i en mörk och sval miljö. Då bevaras både smak, färg och olivoljans unika egenskaper. Den klassiska plåtförpackningen ger vår olja det skydd den förtjänar, så att du kan njuta av den längre.
Plåt är dessutom enkelt att återvinna om du inte vill behålla den fina förpackningen. Då kan den med fördel extraknäcka som blomkruka eller snygg förvaring – en extra hållbar bonus!

NYFIKEN PÅ ONE?
FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER