KONTAKTA OSS

FRÅGOR & SVAR

Här hittar du svar på frågor om antibiotika-resistans och halloumiproduktion.  Läs mer här

Här hittar du information angående WWFs Köttguide.

För produkter som är KRAV-märkta sker odlingen utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Genom att välja KRAV-märkt mat bidrar du till en bättre miljö och till ett öppet landskap med biologisk mångfald.I KRAV-godkänd djurhållning stimuleras djurens naturliga behov. Djuren föds upp med höga krav på etik och miljö. KRAV-certifierade ekologiska produkter är odlade, kontrollerade och hanterade enligt KRAVs regler för ekologisk produktion.

Färska dadlar är en liten avlång frukt som växer i palmer. Frukten har en avlång hård kärna i mitten. Färska dadlar är inte lika söta i smaken som torkade dadlar, de passar bra att använda i yoghurt, fil, sallader eller naturella som snacks. Fontanas dadlar är av sorten Mazafati och kommer från Bam-regionen i Iran. Färska dadlar bör förvaras i kylskåp men se upp för kondens då det kan bilda mögel. Ibland kan det förekomma små vita prickar på dadlarna vilket är det naturliga sockret i dadlarna som kristalliserat sig. I sällsynta fall finns det också som en liten tråd på dadeln vilket också är helt naturligt då det är trådar från dadelpalmen.

Skillnaden mellan ekologiska dadlar och konventionella är att de ekologiska dadlarna inte har något bekämpningsmedel och att gödslet måste vara naturligt. Jord, vatten och produkt analyseras så att de inte innehåller bekämpningsmedel eller kemiska rester. Vår leverantör av dadlar använder sig av ett utomstående organ som kontrollerar och certifierar ekologiska produkter så de håller kraven gällande ekologiska produkter. De konventionella dadlarna i sig är inte heller besprutade men det kan finnas spår av bekämpningsmedel då träden besprutas innan dadlarna växer och även gödslet kan innehålla kemiskt bekämpningsmedel.

Nyckelhålsmärkningen är Livsmedelsverkets symbol och ska vara en vägledning till att du får i dig nyttigare fett , mindre socker och salt och mer av fullkorn och fibrer. Nyckelhålet visar vilken mat du mår bra av och är kanske det allra enklaste kostrådet du kan få. Fontanas olivoljor är alla märkta med nyckelhålet tack vare produktens rika innehåll av enkelomättat fett.

Mjölkprotein finns i all sorters mjölk och i livsmedel där mjölk ingår. Mjölkprotein ska INTE förväxlas med mjölksyra som INTE innehåller någon mjölk. Mjölkprotein består av två olika protein; 80% är kasein och 20% är vassle. Vid mjölkproteinallergi kan man få hudbesvär eller störningar i mag och tarmkanalen och även luftvägsproblem kan förekomma. Mjölkproteinallergiker kan inte äta laktosfria produkter.

Äkta grekisk yoghurt är tillverkad på färsk mjölk producerad och tlllverkad i Grekland. Annan yoghurt av “grekisk karaktär” kan vara tillverkad i ett annat land än Grekland. Titta på förpackningen för att se vilket ursprungsland din yoghurt kommmer ifrån. Konsistensen är len och krämig med en lite gräddig smak. Läs mer om Äkta grekisk yoghurt här

Mjölksyrakultur är en bakterie och innehåller inte mjölk eller laktos. Probiotika är ett samlingsnamn för levande bakterier som är utvecklade och framforskade ”för att göra magen glad”. Idag finns de allra vanligaste bakteriestammarna i många av våra mejeriprodukter som t.ex. ostar, yoghurt, fillmjölk men även i syrade grönsaker och kål.

Laktosintolerans betyder att du inte tål mjölksockret som finns i alla vanliga mejeriprodukter som t.ex. mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk, filmjölk, yoghurt, matfettsblandningar, grädde etc. Vid laktosintolerans så har man inte tillräckligt med laktas i tarmen för att bryta ned laktos vilket orsakar magproblem. Getost och Feta brukar ändå gå bra att äta om man är känslig för laktos då dessa innehåller minimalt med laktos ( 0,1 g – 1 g /100 g laktos). Saganaki, Grillost och Halloumi innehåller mer laktos ( >1 g/100 g laktos).

Om du har frågor gällande produkter eller om det är något annat du funderar på kan du maila in din fråga till info@fontanafood.se eller ringa kundtjänst på telefon 08-448 71 00.

Olivolja håller längre om den förvaras mörkt och svalt. I kyskåp kan olivoljan stelna och bli grumlig, detta försvinner då den ställs i rumstemperatur.

Fontana har en laktosfri Feta som kallas laktosfri. Fetaostar innehåller generellt en väldigt liten mängd laktos som de flesta laktosintoleranta klarar att äta. Laktos finns i all mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk.

Fontana Grilloumi® är Fontanas eget varumärke. Det är vår egen grill- och stekost som är tillverkad efter eget recept av de bästa råvaror. Vi kan producera Grilloumi i vilket land vi vill och vilken mjölksammansättning vi önskar. Grilloumi kan endast saluföras av oss, FONTANA FOOD.

Halloumi är Cyperns nationalost som för att kallas halloumi, får endast tillverkas på Cypern enligt vissa regler som gäller. T ex mjölksammansättningen måste vara 80% ko och 20% får och/eller get. Osten måste vara handvikt.

Nyfiken på Grilloumi? Läs mer här!

Fetaost är den absolut populäraste osten i Grekland. Smaken är lätt syrlig med en viss sälta och konsistensen varierar från fast till lätt krämig beroende på vilken fetaost du väljer. Användningsområdena är stora när det gäller fetaost. Den passar i sallader, pajer och såser; till kött, kyckling och stekta grönsaker; eller som en egen rätt – tillagad i ugn eller marinerad i olja och örter.Fetaosten är ursprungsskyddad sedan oktober 2007. Det innebär att osten måste vara producerad och packad i Grekland och tillverkad enligt en speciell grekisk metod för att få bära namnet Feta. Fetaost måste innehålla minst 70 % fårmjölk. Läs mer om Fetaost här

Den 15 oktober 2007 beslutade EU att Grekland har ensamrätt på namnet Feta, detta säkerställer att all ost som numera heter Feta är från Grekland. Fetaost är en av världens äldsta ostar och numera firar vi alltså Fetaostens dag den 15 oktober varje år. Fetaostens dag infaller den 15 oktober varje år och är instiftad av Fontana. Läs mer om Fetaost här

Vad är vad?

Kalamataoliver: Kalamata är en region i Grekland där den ursprungsskyddade oliven Elia Kalmatas odlas och bearbetas. Enligt gällande EU-regler är det bara denna oliv som får märkas med den skyddade ursprungsbeteckningen P.D.O.

Kalamonoliver: Det är en olivsort som växer över hela Grekland, och nytt för 2019 är att även dessa oliver kan ha benämningen Kalamataoliver, men utan ursprungsskyddad P.D.O.-märkning.