Gott att veta om Halloumi

GOTT ATT
VETA OM
HALLOUMI

VI VAR FÖRST I SVERIGE

Fontana tog halloumin till Sverige 1984.
Vilken succé det blev! Namnet halloumi
är skyddat inom EU, osten får endast
tillverkas på Cypern av cypriotisk mjölk.
Eftersom Fontanas grundare kommer
från Cypern vet vi vilken ost man ska
välja. Vi var också först i världen med
ekologisk halloumi.

Fontana Halloumi Miljöbild
Halloumi Produktion

5 FAKTA OM HALLOUMI

• Halloumi görs på mjölk från ko, får och get.

• Varje bit halloumi viks och kryddas för hand.

• Smältpunkten ligger på 135 °C, mot normala
55–80 °C. Perfekt att steka och grilla.

• Visste du att man kan frysa halloumi?

• Halloumi kan både rivas, kokas och
ugnsbakas. Prova!

HALLOUMI FUNKAR TILL SÅ MYCKET

Att man kan lägga skivad halloumi på grillen vet vi.
Men man kan göra så mycket mer.

NATURELL

Den salta, sega osten
passar perfekt
till alla sorters melon,
eller päron.

RIVEN I DEG/SMET

Gör brödet, köttbullarna
eller linsbiffarna
saftigare och mer
smakrika.

KOKT

Låt osten koka med i en
gryta, eller koka den i
vatten och skiva på
smörgås.

UGNSBAKAD

Baka osten som den är,
eller i folie med lite
citron och örtkryddor

FRITERAD

Nyfriterad halloumi smakar och smälter som en dröm. Dippa i olika röror.

GRILLAD ELLER STEKT

Det mesta som du gör
med kött, kan du göra
med halloumi.

RIVEN OVANPÅ

Strö över tacos, pizza,
gratäng eller sallad. Eller
kokt pasta!

SMAKKOMPISAR

GRILLAD PERSIKA • RUCCOLA • BASILIKA • MYNTA
CITRON • KAPRIS • CHILI • SOLTORKAD TOMAT • OLIVER • SÖTPOTATIS

HUR SMAKAR OCH
KÄNNS EN BRA HALLOUMI?

• Halloumi har en speciell, spänstig och
gnisslig karaktär.

• Texturen är tät och osten är lätt att skiva.
Doften och smaken är karakteristisk. Färgen
varierar från vit till svagt gulaktig.

• Doft och arom kommer av mjölken/vasslen
och den cypriotiska myntan. Smaken är mild
med en balanserad sälta.

HUR TILLVERKAR MAN HALLOUMI?

1

Mjölka

Mjölken måste komma från
cypriotiska kor, får och getter

3

Värmebehandla

Ostmassan värmebehandlas i vassle vid
över 90°C i minst 30 minuter. Det gör att
osten kan grillas utan att den smälter.

5

Smak

Mjölkblandningen, tillverkningsmetoden,
myntan och saltet ger osten dess smak
och karaktär.

1

Mjölka

Mjölken måste komma från cypriotiska kor, får och getter.

2

Värmebehandla

Ostmassan värmebehandlas i vassle vid över 90°C i minst 30 minuter. Det gör att osten kan grillas utan att den smälter.

3

Smak

Mjölkblandningen, tillverkningsmetoden, myntan och saltet ger osten dess smak och karaktär.

4

Ysta

Mjölken ystas med vegetabiliskt ystenzym.

5

Karakteristisk form

Salt och mynta sprids över osten, som sedan viks dubbel för hand. I viket blir det lättare att bryta isär osten.

6

Packa och skicka

Osten packas och levereras

2

Ysta

Mjölken ystas med
vegetabiliskt ystenzym.

4

Karakteristisk form

Salt och mynta sprids över osten, som sedan viks dubbel för hand. I viket blir det lättare att bryta isär osten.

6

Packa och skicka

Osten packas och levereras.