Halloumi Eller Grilloumi®?

TVÅ GODA OSTAR – TRE SKILLNADER

Båda är grillostar. Båda har grekisk anknytning. Båda gör sig utmärkt på grillen. Men det finns skillnader mellan halloumi och Grilloumi. Till att börja med är den ena en ursprungsskyddad cypriotisk ost medan den andra är gjord efter vårt familjerecept och finns i en svensk och en grekisk variant. Svårt? Vi tar en sak i taget.

OLIKA MJÖLK

halloumi

Den ursprungsskyddade cypriotiska osten är gjord av mjölk från ko, får och get. Får- och getmjölk ingår alltid medan komjölk inte måste finnas med.

GRILLOUMI®

Fontanas grillost efter eget familjerecept finns i två varianter. Den grekiska är gjord av mjölk från ko, får och get. (Aha, som halloumi, tänker du? Men nej, utan den obligatoriska myntan.) Den svenska är gjord av norrländsk komjölk.

OLIKA URSPRUNG

halloumi

Den traditionella cypriotiska osten är ursprungsskyddad enligt PDO, Protected Designation of Origin. Den får bara tillverkas på Cypern av cypriotisk mjölk och kryddas med mynta och havssalt.

grilloumi®

Fontanas grillost efter eget familjerecept tillverkas sedan starten 2010 i Grekland. Sedan några år tillbaka finns också en svensk Grilloumi av norrländsk komjölk. Den har inget ursprungsskydd men är god ändå.

OLIKA TILLVERKNING

halloumi

Halloumi tillverkas som den alltid har gjort, kryddas med mynta och viks för hand. Därför kan man lätt dela halloumin i två delar innan man steker den eller lägger den på grillen.

grilloumi®

Grilloumi tillverkas som halloumi men utan att kryddas med mynta och vikas för hand. Därför håller osten ihop ännu bättre om man till exempel vill skära den i kuber till grillspett.

halloumi

Originalet | Ursprungsskyddad | Grilla hel!
Det var vi på Fontana som introducerade halloumi i Sverige på 80-talet. Vi tycker fortfarande att originalet från Cypern är en makalöst god ost med fräsch mynta och balanserad sälta.

GRILLOUMI®

Grekisk | Svensk | Perfekt att tärna!
Fontanas grillost efter eget recept finns i två varianter, en grekisk och en svensk. Båda funkar i alla sammanhang där halloumi funkar. Men Grilloumi håller ihop lite bättre på grillspettet.

missa inte

Grilla Grekiskt

Känner du grilldoften? Toppa grillkvällarna i sommar med våra bästa grilltips. Hel halloumi på gallret, Grilloumi på spett och grillad feta...

Läs mer

Grillrecept

Ostarna är redo, recepten är utvalda. Nu återstår bara för dig att slappna av och briljera vid grillgallret. Här kommer...

Läs mer
Grilla Saganaki

Grilla Saganaki?

GRILLA SAGANAKI? NEJ! Saganaki är en härlig grekisk hårdost som sätter smak på de flesta sammanhang. Men grilla aldrig saganaki...

Läs mer

#grillagrekiskt

Vill du synas här eller i våra sociala kanaler? Tagga oss!