GOTT ATT VETA OM GREKISKA OLIVER

I Grekland finns oliver i hundratals olika varianter. Det finns gröna, svarta, lila, bruna, runda, ovala , det finns minioliver och det finns giantsoliver. De flesta känner igen oliverna genom sina ortnamn. De mest kända är Kalamonoliver och Halkidikioliver. Fontanas oliver hittar du här

OLIVER - FRÅN
FORNTID TILL NUTID

Olivens hemland är Grekland. Vart du än går i den grekiska världen, på karga öar, på landsbygden eller i städerna så syns de uråldriga knotiga och spännande träden överallt.

Frixos Papadopoulos, grundaren av Fontana Food är en sann matambassadör och representant för den grekiska matkulturen i Sverige. Han säger att han är mycket stolt över att Fontana verkligen kan Grekland och har en fot i båda länderna. – Jag har jobbat med Greklands bästa leverantörer i 35 år, ett genuint samarbete som ideligen fortsätter.

”Vi skulle aldrig sälja något som vi inte själva skulle
bjuda vår egen familj och vänner på”,

frixos papadopoulos, grundare fontana

Flera gånger om året reser han personligen till Grekland och besöker utvalda gårdar och olivlundar för att försäkra sig om att allt från skörd till färdig produkt görs på bästa sätt.

Han utstrålar stark passion och känsla för de goda råvarorna. Det sitter i blodet från barndomen på Cypern då han hjälpte sin mamma och morföräldrar på gården med olivplockning, fårskötsel samt framställning av fetaost, halloumi och olivolja.

Frixos utvecklade tidigt kunskapen om olivers kvalitet. – För mig räcker det att bara smaka på en enda oliv för att avgöra om det är kvalitet eller inte. Oliver har blivit som ett hälsosamt alternativ till godis, det är jag glad för, säger han och blir entusiastisk när vi pratar om vad man ytterligare kan göra med oliver. Se till exempel oliver som en krydda till mat, man kan grilla de som souvlaki på spett och steka marinerade oliver för att få till en fantastisk matupplevelse, säger Frixos

”Vår största ambition är att hela tiden fortsätta bjuda det
svenska folket på det bästa som Grekland har att erbjuda”,

frixos papadopoulos, grundare fontana

VÅRA MEST KÄNDA OLIVSORTER

KALAMONOLIVER

Kalamonoliverna är den mest kända olivsorten i Grekland och är berömda över hela världen.

Konsistensen är fast, smaken är salt och fruktig på samma gång. De är neutrala och passar till det mesta. Färgen är mörkt lila eller mörkt brun till svart.
Över hela Grekland finns kalamonoliver som skördas från november till januari beroende på vilket område där de växer.

Att skörda kalamonoliver är ett mödosamt men kärleksfullt arbete. De plockas för hand eller med stavar för att inte skada träden.

Många känner till kalamonoliver som kalamataoliver, men för att få heta just Kalamata måste de ha sitt ursprung från distriktet Kalamata på grekiska fastlandet enligt nya EU-regler. Fontana Food var först i Sverige med att byta till det rätta namnet.

Samtidigt som vi så klart fortfarande behåller det goda innehållet.

HALKIDIKIOLIVER

Halkidikioliverna kommer från olivlundar i och kring Halkidiki på det grekiska fastlandet i norr. Oliverna är gröna och stora med mycket fruktkött och liten kärna som uppskattas över hela världen för sin goda smak. Skördetiden för dessa är under september och oktober.