Vår grekiska olivolja ’Fontana Extra Virgin Olivolja Originalet’ var en av de få olivoljor som klarade livsmedelsverkets nya test, för att undersöka om det verkligen är olja av typen Extra jungfru i ett antal olivoljor.
Åtta av elva flaskor 2019 visade sig vara billigare och sämre olivolja, men ’Fontana Extra Virgin Olivolja Originalet’ var en av tre som klarade testet. Det visade sig att majoriteten innehöll en billigare och sämre olivolja än vad som angavs. Av 21 märken var det bara tre som innehöll kallpressad extra jungfruolja.
Bomolja är den lägsta kvalitet av olja, som inte får säljas till konsumenter . Den kan endast gå under beteckning olivolja efter den har renats. Olja som säljs som Extra Virgin får inte ha några defekter alls.
Extra Virgin olivolja är den finaste av oljor och kommer från den allra första pressningen av oliver. Det innebär att olivoljan framställts på mekanisk väg genom kallextrahering och utan hjälp av kemikalier. Alla Fontanas grekiska olivoljor är extra virgin och är pressad från grekiska oliver med en syrahalt under 0,5%. Grekland konsumerar mest olivolja i världen per person, hela 25 liter per person och år. I Sverige är motsvarande siffra en liter. Att tillverka jungfru olivolja är ett kärleksfullt hantverk, där de nyskördade oliverna pressas 24 timmar till en olja med djupt olivgrön färg.
Fontanas extra virgin olivoljor produceras i Grekland och innehåller 100 % grekisk olivolja. Vi vet var oliverna odlas och skördas, var och hur olivoljan pressas och när den buteljeras. Det är stor skillnad jämfört många andra olivoljor som märks med ”Ursprung EU” och innehåller en blandning av olivoljor från olika länder i Europa. Dessutom är blandoljor med ”Ursprung EU” inte klimatsmarta då man transporterar olivolja från flera olika länder för att sedan blanda oljan innan buteljering. Fontanas olivoljesortiment är endast 100% grekisk eller spansk och vi har inga blandoljor i vårt sortiment.
Olivoljans rika innehåll av enkelomättat fett och unika innehåll av polyfenoler och antioxidanter gör den till ett riktigt bra och hälsosamt fett. Dessutom har olivolja störst andel enkelomättat fett vilket är mycket bra för hälsan, och just därför är olivoljan nyckelhålsmärkt. En extra virgin olivolja har ofta en fyllig smak med inslag av nyslaget gräs och passar perfekt att ringla över sallader, bröd och pastarätter, samt i matlagning.
Kemiska, fysikaliska och organoleptiska analyser gjordes på varje olja.
Vill du ha finfina erbjudanden? Eller veta när nya produkter lanseras? Prenumerera på vårt nyhetsbrev så har du alltid koll på det senaste från medelhavsköket.
Tack för att du väljer Fontanas produkter! Detta är maten jag har vuxit upp med och jag hoppas att den ska få leva vidare i ditt kök.
LOIZOS PAPADOPOULOS
Copyright © 2023 Fontana
RECEPT
Produkter
HITTA OSS PÅ
BRA ATT VETA
SEKRETESS
OM FONTANA