Gott att veta om Grilloumi

GOTT ATT
VETA OM

Grilloumi Logo Fontana

FONTANAS EGEN GRILLOST

Grilloumi är vår grillost efter eget familjerecept. Den finns i två varianter
och båda är otroligt goda, om vi får säga det själva.

GREKISK GRILLOUMI®

tillverkas i Grekland av grekisk
mjölk från ko, får och get.

SVENSK GRILLOUMI®

tillverkas i Sverige av svensk mjölk
från norrländska kossor

GRILLOUMI® FUNKAR TILL SÅ MYCKET

Där du använder halloumi kan du använda Grilloumi. En fördel med Grilloumi är att den håller ihop bättre eftersom den inte är vikt.

NATURELL

Den salta, sega osten
passar perfekt
till alla sorters melon,
eller päron.

RIVEN I DEG/SMET

Gör brödet, köttbullarna
eller linsbiffarna
saftigare och mer
smakrika.

KOKT

Låt osten koka med i en
gryta, eller koka den i
vatten och skiva på
smörgås.

UGNSBAKAD

Baka osten som den är,
eller i folie med lite
citron och örtkryddor

FRITERAD

Nyfriterad halloumi smakar och smälter som en dröm. Dippa i olika röror.

GRILLAD ELLER STEKT

Det mesta som du gör
med kött, kan du göra
med halloumi.

RIVEN OVANPÅ

Strö över tacos, pizza,
gratäng eller sallad. Eller
kokt pasta!

SMAKKOMPISAR

GRILLAD PERSIKA • RUCCOLA • BASILIKA • MYNTA
CITRON • KAPRIS • CHILI • SOLTORKAD TOMAT • OLIVER • SÖTPOTATIS

5 FAKTA OM GRILLOUMI®

  • Svensk Grilloumi görs på svensk komjölk.

  • Grekisk Grilloumi görs på grekisk mjölk från ko, får och get.

  • Varje bit Grilloumi saltas och kryddas för hand.

  • Smältpunkten ligger på 135 °C, mot normala 55–80 °C. Perfekt att steka och grilla.

  • Halloumi kan både rivas, kokas och ugnsbakas. Prova!

HUR SMAKAR OCH KÄNNS
EN BRA GRILLOUMI® ?

  • Svensk Grilloumi görs på svensk komjölk.

  • Grekisk Grilloumi görs på grekisk mjölk från ko, får och get.

  • Varje bit Grilloumi saltas och kryddas för hand.

  • Smältpunkten ligger på 135 °C, mot normala 55–80 °C. Perfekt att steka och grilla.

  • Halloumi kan både rivas, kokas och ugnsbakas. Prova!

HUR TILLVERKAR MAN GRILLOUMI®?

Grilloumi Produktion

1

Mjölka

Mjölken kommer från gårdar i närheten av de två mejerierna. Från kor i Norrland respektive kor, får och getter i norra Grekland.

3

Värmebehandla

Ostmassan värmebehandlas i vassle vid över
90°C i minst 30 minuter, precis som när man
gör halloumi. Det gör att osten kan grillas utan
att den smälter.

5

Smak

Mjölkblandningen, tillverkningsmetoden,
myntan och saltet ger osten dess smak
och karaktär.

1

Mjölka

Mjölken kommer från gårdar i närheten av de två mejerierna. Från kor i Norrland respektive kor, får och getter i norra Grekland.

2

Ysta

Mjölken ystas med vegetabiliskt ystenzym.

3

Värmebehandla

Ostmassan värmebehandlas i vassle vid över 90°C i minst 30 minuter, precis som när man gör halloumi. Det gör att osten kan grillas utan att den smälter.

4

Karakteristisk form

Osten gjuts i formar. Salt och mynta sprids över osten.

5

Smak

Mjölkblandningen, tillverkningsmetoden, myntan och saltet ger osten dess smak och karaktär.

6

Packa och skicka

Osten packas och levereras.

2

Ysta

Mjölken ystas med
vegetabiliskt ystenzym.

4

Karakteristisk form

Osten gjuts i formar. Salt och mynta sprids över osten.

6

Packa och skicka

Osten packas och levereras.