Gott att veta om

olivolja

olivolja

Gott att veta om

De olivoljor vi har valt att sätta namnet Fontana på är bland de finaste Grekland har att erbjuda. Några har vi valt ut för att de är milda och kan användas i många sammanhang, andra för att de har karaktär och kommer från en särskild plats där omgivningen satt spår i smak och doft. Alla utom en är kallextraherade, de kommer från den första pressningen och är därmed Extra Virgin eller Extra Jungfruolja. Den varmpressade ONE (som också innehåller en tredjedel Extra Jungfruolja) passar perfekt till stekning, bakning och fritering. Det finns en grekisk olivolja för alla tillfällen.
Olivolja är oljan som finns naturligt i oliver.
Oljan kallextraheras, pressas ut ur oliverna till en Extra Jungfruolja.

Olivolja lyfter andra smaker. Prova får du se!

Olivolja är ett nyttigt fett. Därför är det nyckelhålsmärkt.
Olivträd kan bli flera tusen år gamla. Världens äldsta olivträd som växer på Kreta sägs vara över 3 000 år.

Att välja olivolja

Precis som olivträdet har Fontana grekiska rötter.

Att välja olivolja

Vi arbetar bara med utvalda familjegårdar.

Att välja olivolja

Vi tänker långsiktigt, våra samarbeten sträcker sig över generationer.

Att välja olivolja

Fontana har både mild olivolja och olja med karaktär.

Att välja olivolja

Syrahalten i Extra Jungfruolja måste understiga 0,8 %. I Fontanas ligger syrahalten på under 0,5 %.

Vilken olivolja till vad?

Ibland kan det verka svårt att välja rätt olivolja. Det behöver det inte vara. Vi har tagit fram en smakkompass som visar vägen till tre kategorier: Mild, Medium och Smakrik.

Allas smakkompis

Olivoljan är allas vän. Prova på vaniljglass med lite flingsalt. Ringla den över tomaterna, osten, brödet, salladen, köttet, fisken, röran, grytan, pastan eller pizzan. Bara några droppar får smaken att lyfta. Vilken olja som passar bäst är en smaksak.

5

fakta om

OLIVOLJA

Grekisk årsförbrukning 25 liter/person och år.
Svensk årsförbrukning 1 liter/person och år.
Grekland är det land som producerar och exporterar mest Extra Jungfruolja.
Till 1 liter olivolja behövs 6-10 kg oliver.
Ordet olja kommer från grekiskans “elaio”.
Tre av våra oljor är ursprungsskyddade med PDO, Protected Designation of Origin.
Lakonia är PGI-märkt, vilket står för Protected Geographical Indication.
Fontanas grundare, Frixos Papadopoulos, vill ge fler entreprenörer möjligheten att utveckla sina idéer och våga tro på sin sak. Därför startade han Frixos Papadopoulos Stiftelse till sin 70-årsdag.
Har du provat vår KRAV-märkta ekologiska olivolja? Den är god också.
Fontanas grekiska olivoljor har en spansk kompis. Fontana Clasíco är en prisvärd och bra olivolja både till matlagning och sallad.

Hur gör man olivolja?

Följ med Fontanas grundare Frixos Papadopoulous på ett besök i den grekiska olivlunden.

Nyfiken?
Följ oss på socialamedier