Halloumi på grillen? Att grilla ost är inte bara galet gott utan också snabbt och enkelt. Denna storfavorit är dessutom ett proteinrikt och vegetariskt alternativ för alla som inte vill ha kött på grillen. Här hittar du våra bästa Halloumi recept och de smartaste tipsen för dig som vill grilla ost.
HUR GRILLAR MAN HALLOUMI?
Halloumi och Grilloumi är ostar som passar perfekt på grillen och i stekpannan. Den populära vita osten från Cypern behåller sin fasta form vid tillagning och är med sin härliga sälta en favorit hos både stora och små.
GÖR SÅ HÄR:
1 Se till att grillen är riktigt varm och att gallret är ordentligt rengjort. Smuts på gallret kan göra så att osten bränner fast
2 Vik upp den handvikta osten och dela den på mitten så får du två grillvänliga bitar. Vill du hellre ha mindre bitar kan du skiva osten.
3 Torka av osten med hushållspapper. Vätskan från osten kan annars få ytan att ”sprängas”, vilket gör det svårare att få loss osten från grillen.
4 Pensla eller smörj gallret med olivolja precis innan du lägger på skivorna. Oljan gör att osten lossnar lättare från gallret.
5 Vänd osten när den börjar få färg, efter ca 1/2–1 minut. Använd gärna tång eller gaffel och en stekspade när osten ska vändas.
6 Servera direkt från grillen. Enkelt, gott och mättande!
”Under varma sommardagar kan du äta halloumi som den är tillsammans med vattenmelon,”
PROVA VÅRA FAVORITRECEPT MED GRILLAD HALLOUMI!
HALLOUMI I PITABRÖD
INGREDIENSER TILL 4 PORTIONER 4–6 st pitabröd 400 g Fontana Halloumi Original 3 st tomater, skivade citronsaft 1 st rödlök, skivad Fontana Olivolja Original Extra Virgin oregano, torkad eller färsk salt & peppar
Skär halloumin i skivor, torka väl med hushålls papper och grilla eller stek tills skivorna är gyllenbruna. Grilla pitabrödet en minut på varje sida, eller rosta det i brödrosten. Dela bröden på mitten eller skär i fyra delar och skär upp det försiktigt med en kniv. Droppa i lite olivolja och citron och fyll med halloumi- och tomatskivor. Salta och peppra och tillsätt några droppar citron och olivolja. Strö över oregano, ät och njut. Serveras varm direkt från grillen. Tillagningstid 20 minuter
GRÖNARE HALLOUMIBURGARE
INGREDIENSER TILL 4 PORTIONER 1 pkt Fontana Halloumiburgare Ekologisk Fontana Tzatziki blandade sallad 1 st avokado 2 st tomater 1 liten citron Fontana Kalamonoliver salt och peppar
Grilla eller stek halloumiburgarna. Fyll varje bröd med en halloumiburgare och toppa med sallad, skivad avokado och tomat, samt pressad citronsaft. Lägg på en ordentlig klick tzatziki och garnera med svarta kalamonoliver.
HALLOUMI-SPETT
INGREDIENSER TILL 4 PORTIONER 1 pkt Fontana Halloumi Original 6 st soltorkade tomatskivor, halveras Fontana Soltorkade tomater 6 st Fontana Frixos Finest™ Kalamataolive 3 st Fontana Frixos Finest™ Halkidikioliver basilika Fontana Olivolja Original Extra Virgin
Halloumin är ett väldigt proteinrikt ivsmedel. Per 100 gram innehåller Halloumi hela 19,5 gram protein.
Sverige är, förutom Cypern och Grekland, det land som konsumerar mest Halloumi i världen!
En äkta Halloumi görs på en blandning av ko-, får- och getmjölk och får innehålla högst 80% komjölk.
Fontanas grundare Frixos Papadopolous var först ut på den svenska marknaden när han lanserade den cypriotiska osten i början på 80-talet.
Av de totalt 12 miljoner kilo ost per år som Cypern producerar säljs ca 3,7 miljoner kilo till Sverige.
HAR DU PROVAT VÅR SENASTE NYHET?
Våra Halloumi Nuggets och Halloumi Fries är härligt frasiga, lätt panerade och gjorda av äkta cypriotisk halloumi. Lagom salta, ljuvligt goda. Ett enkelt sätt att umgås!