Baklava Recept

Baklava

Baklava är en härligt frasig och söt mandel- och nötkaka gjord på filodeg. Varje grekisk familj har sitt eget recept. Här bjuder vi på vårt! Baklava är en ovanligt fin kaka till fikat eller en magisk dessert med en skopa vaniljglass.

Många länder runt Medelhavet har sin variant, men för oss är baklava en grekisk kaka. Och vilken kaka! Det klassiska receptet innehåller hackade nötter, mandlar och smält smör mellan lager av filodeg som bakas i långpanna. Hemligheten bakom baklavan är sockerlagen.

När kakan är gräddad är den fortfarande bara en kaka. Det är när du häller sockerlagen över, och den absorberas av alla filodegslagren, som den blir en baklava. Förutom att den är oemotståndligt god i all sin frasighet, ser den också trevlig ut.

Därför är baklava perfekt på fikabordet, buffébordet, julbordet eller varför inte som dessert? Då gör den sig bäst med en rejäl skopa hemgjord vaniljglass. Blir det något över kan man förvara baklava i 2 veckor i en kakburk i rumstemperatur eller i 3 månader i frysen.

Dela

Skriv ut & Mejla

Ingredienser

15-20 Portioner
  • Till pensling

    Sockerlag

    Innehåller följande Fontana produkter

    Fontana Grekisk Filodeg - Fryst 450 g

    Grekisk Filodeg – Fryst

    Läs Mer

    I SAMARBETE MED GASTROFY

    Gör så här

  • fontana_watchCreated with Sketch.

    Start timer

    Laga något gott

    Bougatsa kaka gjord på mannagrynskräm och filodeg Recept

    Bougatsa

    Bougatsa är en klassisk cypriotisk paj gjord på filodeg och vaniljkryddad mannagrynskräm. Den frasiga desserten kan serveras varm eller kall, gärna med en skopa hemlagad

    LÄS MER >