Baklava är en härligt frasig och söt mandel- och nötkaka gjord på filodeg. Varje grekisk familj har sitt eget recept. Här bjuder vi på vårt! Baklava är en ovanligt fin kaka till fikat eller en magisk dessert med en skopa vaniljglass.

Baklava är en härligt frasig och söt mandel- och nötkaka gjord på filodeg. Varje grekisk familj har sitt eget recept. Här bjuder vi på vårt! Baklava är en ovanligt fin kaka till fikat eller en magisk dessert med en skopa vaniljglass.
Många länder runt Medelhavet har sin variant, men för oss är baklava en grekisk kaka. Och vilken kaka! Det klassiska receptet innehåller hackade nötter, mandlar och smält smör mellan lager av filodeg som bakas i långpanna. Hemligheten bakom baklavan är sockerlagen. När kakan är gräddad är den fortfarande bara en kaka. Det är när du häller sockerlagen över, och den absorberas av alla filodegslagren, som den blir en baklava. Förutom att den är oemotståndligt god i all sin frasighet, ser den också trevlig ut. Därför är baklava perfekt på fikabordet, buffébordet, julbordet eller varför inte som dessert? Då gör den sig bäst med en rejäl skopa hemgjord vaniljglass. Blir det något över kan man förvara baklava i 2 veckor i en kakburk i rumstemperatur eller i 3 månader i frysen.
Dela
Skriv ut & Mejla
En mustigare variant av våra klassiska dadel- och kokosbollar! Här med inslag av choklad, kaffe och grekisk yoghurt som ger en krämigare och något syrligare
Har du provat att baka morotskaka med olivolja istället för rapsolja? Smaken blir nötigare och hela kakan får ett lyft. Pricken över i eller täcket
En favoritkaka till jul, fast lite annorlunda. Den här har vi nämligen bakat med vår egen snällost som är en mild grekisk färskost, utmärkt till
Munkar är nog bland det godaste som finns och här får du smaka på en cypriotisk variant med honung. Degen är gjord på både mjöl
Söta och stora snöbollar gjorda på smör, mandel och och en skvätt konjak! Servera till fikat eller söndagsbrunschen. Kakornasin utseende gör att de passar helt
Vill du ha finfina erbjudanden? Eller veta när nya produkter lanseras? Prenumerera på vårt nyhetsbrev så har du alltid koll på det senaste från medelhavsköket.
Tack för att du väljer Fontanas produkter! Detta är maten jag har vuxit upp med och jag hoppas att den ska få leva vidare i ditt kök.
LOIZOS PAPADOPOULOS
Copyright © 2021 Fontana
RECEPT
Produkter
HITTA OSS PÅ
BRA ATT VETA
SEKRETESS
OM FONTANA