Baklava Recept

Baklava

Baklava är en härligt frasig och söt mandel- och nötkaka gjord på filodeg. Varje grekisk familj har sitt eget recept. Här bjuder vi på vårt! Baklava är en ovanligt fin kaka till fikat eller en magisk dessert med en skopa vaniljglass.

Många länder runt Medelhavet har sin variant, men för oss är baklava en grekisk kaka. Och vilken kaka! Det klassiska receptet innehåller hackade nötter, mandlar och smält smör mellan lager av filodeg som bakas i långpanna. Hemligheten bakom baklavan är sockerlagen.

När kakan är gräddad är den fortfarande bara en kaka. Det är när du häller sockerlagen över, och den absorberas av alla filodegslagren, som den blir en baklava. Förutom att den är oemotståndligt god i all sin frasighet, ser den också trevlig ut.

Därför är baklava perfekt på fikabordet, buffébordet, julbordet eller varför inte som dessert? Då gör den sig bäst med en rejäl skopa hemgjord vaniljglass. Blir det något över kan man förvara baklava i 2 veckor i en kakburk i rumstemperatur eller i 3 månader i frysen.

Dela

Skriv ut & Mejla

Ingredienser

15-20 Portioner
 • Till pensling

  Sockerlag

  Innehåller följande Fontana produkter

  Fontana Grekisk Filodeg - Fryst 450 g

  Grekisk Filodeg – Fryst

  Läs Mer

  I SAMARBETE MED GASTROFY

  Gör så här

 • fontana_watchCreated with Sketch.

  Start timer

  Laga något gott

  Fetaostbollar Recept

  Fetaostbollar

  Himmelska tryfflar gjorda på saffranskryddad färskost och feta som rullats i pistagekross. Gillar du inte saffran går det bra med kanel eller kardemumma istället. Perfekta

  LÄS MER >